Berättelse om rökelse

Detta är en berättelse om rökelse. Läs om hur olika rökelser används, både hur det användes förr och nu

Berättelse om rökelse
Berättelse om rökelse

Berättelse om rökelse. Rökelser och dofter har länge associerats med gudomlighet och skydd. I tusentals år och i kulturer över hela världen har beskydd mot ondska varit av stor betydelse. Så även idag. En person som arbetar med tarot kan be tarotguiderna om beskydd, så att det tarotguiderna får fram inte kan påverka kortläggaren på ett negativt sätt. Vägledare använder sig av olika verktyg för att skydda sig själva och byggnaden de befinner sig i. En del vägledare använder sig av ljus i olika färger, en del av kristaller. Många inleder och avslutar sina dagar med en bön. Vilken tro man har och vilken syn man har på andlighet, skiljer sig mycket från person till person.

Be om hjälp

Bland de som arbetar med healing är det vanligt att man ber ärkeänglarna om hjälp. När flera mediala träffas i grupp sätter man sig vanligen i en ring, tar varandras händer, och ber en bön om beskydd och ljus för att ingenting ont eller ”negativt” skall kunna ta sig igenom till vår dimension och in i cirkeln. Många känner från tv igen denna seans. En seans inleds oftast med en bön, men viktigast vid en seans är att ingen släpper varandras händer så att cirkeln bryts.

Gåvor

Vägledares gåvor kan skilja sig väldigt mycket åt. Vissa kan ha sanndrömmar och få meddelanden från andevärlden till sig i sina drömmar. När man arbetar som vägledare kan man vara klarhörande och höra vad anden säger, man kan vara klarseende och se bilder inom sig, men även se andliga filmsekvenser. Vissa säger att de ser andar med sitt ”tredje öga”. Det finns även de som kan se andarna bland vanliga personer, andarna kan sitta för sig själva i en folksamling iklädda kläder från en annan era.

Tredje öga

Denna gåva är inte lika vanlig som gåvan att se med sitt tredje öga. Många är klarkännande, vilket betyder att man till exempel kan känna av en smärta som anden hade när han levde. En haltande ande kan göra att ett klarkännande vägledare också haltar. Det finns även en annan form av klarkännande, vilken att förklara, ibland också för dem som har den gåvan. Här handlar det om att bara veta saker. Du vet inte hur du vet, det du vet, du har inte hört det, du har inte sett det, du bara vet det.

Förmåga

De gåvor en vägledare kan ha är många. Ett fjärde exempel är förmågan att känna in lukt. Befinner sig personen i ett hus där någon slags aktivitet pågår, kan hon helt plötsligt blir överväldigad av till exempel en stark blommig parfym, cigarrök, med mera. Vid ett tillfälle där en grupp människor gick kurs i att utveckla sina mediala förmågor, upplevde en av kursdeltagarna detta lukt-inkännande. Det enda kursdeltagarna fick veta om personen de skulle skicka healing till, var kvinnans namn. När sessionen var avslutad fick alla deltagare berätta vad de fått till sig om kvinnan de skickat healing till. Kursledaren skriver ned denna information och vidarebefordrar den till kvinnan, för att kvinnan skall kunna bekräfta eller dementera informationen.

Lukt

En av sakerna kursledaren hade på sin lista var ovanlig. En av deltagarna hade känt en stark pizzalukt under sessionen och hon kunde bara inte förstå att ingen annan i rummet känt lukten. Vid nästa kurstillfälle berättade kursledaren för kursdeltagaren att den helade kvinnans lägenhet ofta luktade pizza, men att ingen visste varför. -”Detta är ganska otroligt”, sa kursledaren. ”En kvinna, du vet inte vad hon heter, var hon bor, eller hur hon ser ut, men du känner miltals därifrån att det luktar pizza i hennes lägenhet.”

Renande

De flesta av oss har vid något tillfälle känt doften av rökelse och själva tänt en rökelsesticka eller rökelsekon. Berättelse om rökelse, det ska vara både renande och till hjälp vid meditationer när doften från vissa rökelser fyller rummet. Men var kommer detta bruk av rökelse ifrån och varför används det vid aktiviteter av andlig karaktär? Man kan finna en användning av rök från aromatiska växtdelar i de flesta kulturer runt om i världen, men innan vi går in på det vill jag nämna något om det mänskliga luktsinnet. Det tar ca två sekunder för en lukt/doft att färdas från näsan till den del av hjärnan som kallas för det limbiska systemet. Det limbiska systemet sägs vara sätet för känslor, uppförande, kreativitet, långtidsminne och omedvetna aktiviteter så som hjärtslag, andning och hormonproduktion. Denna del av hjärnan lagrar även information om varje lukt man känt och reagerar på dem.

Undermedvetna

När vi känner en lukt, vare sig det rör sig om nybakat bröd, rökelse eller rutten lök, arbetar vår hjärna på en undermedveten nivå med att analysera denna lukt för att komma fram till ett beslut om vi känner igen lukten, tycker om den, eller rentav ogillar den. Detta kan ge en förklaring till varför effekten av vissa dofter kan framkalla starka och omedelbara minnen av tidigare upplevelser. Dofter kan ge en överväldigande reaktion, behaglig som obehaglig, på ett sätt som ingen annan sinnesförnimmelse kan ge. Med detta sagt vill jag färdas tillbaka i tiden för att berätta lite om den doft som haft en stor roll i historien, doften av rökelse.

Bevis

Det finns historiska bevis på att våra förfäder runt om i världen har använt sig av rökelse i religiösa och medicinska syften. På engelska heter rökelse ”incense” vilket härstammar från latinska verbet ”incendere” vilket betyder ” att brinna”. De flesta öppna eldar förr i tiden fungerade som en sorts insektsmedel och vissa trädslag, löv, plantor och kådor hade större effekt än andra. Om man kunde ”röka” bort de dåliga insekterna kunde nog röken (trodde man) vara effektiv på olika sjukdomar, onda andar och för att rena luften från negativitet. Många av oss har säkert hört talas om hur Nordamerikas indianer bränner salvia med förhoppningen att röken driver bort negativa energier och återställer energibalansen. Nästan alla arkeologiska fynd om rökelse rör sig om ett religiöst bruk av dem. Det känner man till genom inskriptioner på tempelväggar och fynd av kåda i gravar från 4000-talet f.Kr.

Antiken

I de antika kulturerna ansågs alla väldofter ha ett gudomligt ursprung och genom att bränna ett material som skapade väldoft bjöd man in gudarna till sitt hem/tempel. En avliden persons själ kunde få samma doft som gudarna genom röken från rökelsen och på så sätt kunde själen lättare få tillträde till de gudarnas säte. I Mellanöstern, Egypten, Mesopotamien och Babylonien blev användandet av rökelse mycket viktigt och utvecklade sig även till en stor och betydande inkomstkälla. Den mest använda rökelsen var kåda av frankincense/olibanum, myrra och storax men även träslag som cypress, sandelträ och cederträ.

Nivå

Röken från rökelsen ansågs rena bättre än vatten genom att den renade på en högre nivå, på den gudomliga nivån. Doften attraherade gudarna men kunde även göra en person mer gudomlig. Orakel använde sig av rökelse innan de gav en spådom, tempel renades med doften från kåda och oljor och varje ny byggnad invigdes med rökelse. Allt behövde ha en doft attraktiv för gudarna. Från dessa antika kulturer spred sig användandet av rökelse runt om i världen. För Mayaindianerna och andra sydamerikanska kulturer var rökelsen gudarnas ”mat”. Aztekerna använde mycket rökelse i sina tempel och den största guden Quetzalcoatl sägs ha älskat dess doft. Rökelsen kan ha dolt lite av blodslukten från de mänskliga offren.

Fynd

De äldsta fynden av rökelse i Kina är från 1500-talet f.Kr. och den religiösa användningen av rökelse tros ha kommit med buddistiska munkar på 100-talet. De första kristna använde sig av rökelse under sina ceremonier och den katolska kyrkan bibehöll den traditionen. Men inte alltid skulle rökelsen lukta gott, som i fallet av en medeltida katolsk mycket illaluktande rökelse som framställdes av en häxmästare, då dess rök skulle skydda mot häxor, trollkarlar, demoner, vampyrer, spöken och andra otyg som ansågs vara djävulens medarbetare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var rökelsens syfte för det mesta av gudomlig karaktär. Den skulle föra en närmare gudarna, beskydda, rena och bota. Rökelse har i många fall blivit något vardagligt. Som exempel kan vi ta stenar och pärlor. Det är idag mycket vanligt att som hobby tillverka sina egna halsband eller armband och det finns många affärer som är fulla av allt du kan tänkas behöva. När du kommer in i en sådan affär känner du ofta lukten av rökelse som brinner någonstans i bakgrunden.

 
 

 
Amanda
LEDIG
 

Amanda får till sig bilder och siffror som kan vara en hjälp när du söker svar på...

bloggar
 
Katherine
LEDIG
 

Katherine är ett medium som är väldigt omtänksam. Hon vill det bästa för alla. Om du...

 
Angelina
LEDIG
 

Angelina är en spådam av högsta klass som finns redo på den här spålinjen för din...

bloggar
 
Britt
LEDIG
 

När du ringer Britt möter du en trygg spådam som förmedlar tydliga svar. Hon ger dig...

 

Spännande artiklar

Experthjälp medium

Experthjälp medium

Har du frågor som inte har några svar? När du behöver vägledning kan experthjälp medium vara en värdefull guide
 
Spå mig

Spå mig

Jag ville spå mig och tog tag i saken. Läs om min upplevelse när jag besökte en väldigt duktig spådam
 
Seriösa spålinjer

Seriösa spålinjer

Vill du ringa till seriösa spålinjer? Här hittar du lite tips på hur du kan hitta seriösa spålinjer online
 
Spå framtiden

Spå framtiden

Ska du spå framtiden och söka medial vägledning? Här kan du läsa om vad det innebär att spå framtiden
 
 
 
 
0939-1147147

Genom att använda denna webbsida samtycker du till användningen av kakor. Information som samlas in med kakor kan vara t.ex. hur ofta du besöker webbsidan och från vilket land du surfar. Läs mer